Hogyan és miért ne válasszunk ingyenes tárhelyszolgáltatót a WordPress-hez sem…

WordPress tárhely napi egy kifli áráért a Maxer.HU-tól… amint rájöttem a Sablon teljes beállításaira megtanulom a használatát és a honlap tényleges indítása előtt azonnal fizetős tárhelyre váltok! Azért választottam ingyenes hostot, mert nagyon kezdő vagyok wp-ben és teljesen laikus ember vagyok…

A fenti idézet a WordPress Magyarország egyik, mai napon jegyzett hozzászólásából származik. Az előzményből csak annyi az említésre méltó, hogy a kedves fórumozó társunk telepített egy WordPress 3.3-at egy ingyenes tárhelyre, majd beillesztett egy népszerű űrlapküldő- és kezelő bővítményt. A bővítmény kipróbálásakor ment minden rendesen, majd észrevették, hogy az űrlap hol kimegy, hol nem, sőt, bizonyos törvényszerűséget is felfedeztek – a szolgáltató erősen szűri a tartalmakat, időnként blokkolja a forgalmat (és még sok mindent felfedezhetnének, ha teljesen értenének az IT világához).

Teljesen rendjén valónak tartom azt a gondolkodást, hogy addig nem adok ki egy vasat sem, amíg nem vagyok abban biztos, hogy működni is fog az a bizonyos dolog, úgy, ahogyan én szeretném. Nehogy feleslegesen kidobott pénz, idő, energia legyen az egész.

Közelítsük meg másfelől a dolgot! Nem egyedi eset az, amiről az idézetben beszél a Fórumtárs, szinte mindnyájan bejárjuk, bejártuk ezt az utat már; adva van a fő felhasználó (az admin, az ötletgazda), esetleg még 2-3 barát is, akik elhatározzák, hogy valamilyen okból megjelennek az interneten.

Gyorsan hadd tegyem hozzá, a nehezedő gazdasági környezet, a recesszió miatt a kis- és középvállalkozások gyors, legkisebb költséggel járó megjelenési módja az internet. Egy iroda, kisebb bolt bérlése szinte felemészti egy társaság minden lehetséges likvid tartalékát, ugyanakkor az esetleges váltás lehetőségét is immobillá teszi.

Nincs manapság olyan olcsó és gyors lehetőség, az interneten kívül, amellyel el lehetne érni a potenciális ügyfél-jelölteket, amellyel fel lehetne hívni a figyelmet a szolgáltatásokra, a kínálatra, amellyel meg lehetne szólítani az emberek sokaságát.

Na jó, de hogy kerül a csizma az asztalra?

Hála a WordPress alkotóinak, fejlesztőinek, lelkes felhasználóinak (a millióknak), ez a szoftver éppen úgy van kitalálva és elkészítve, hogy minden különösebb pilótavizsga nélkül, 5 perc alatt telepíthető, az elhatározástól a megjelenésig is maximum egy óra elegendő.

Igen ám, de evés közben jön meg az étvágy! A sikeres WordPress-telepítést követően csillogó szemekkel látjuk, hogy a webes tudásunk és felkészültségünk ellenére egészen helyes és profik által készített oldalakhoz hasonló honlapot készítettünk, ami ragyogóan működik.

Aztán felkérjük barátnőnket/barátunkat, hogy tesztelésképpen szóljon hozzá az oldalon, vegyen részt a szerkesztésben, illesszünk be egy képet, írjuk le, hogy milyen volt a tegnapi buli, és így tovább. Azt vesszük észre, hogy a WordPress mágnesként vonz bennünket, meglátjuk benne a fantáziát, azt, hogy mennyi minden gondolatunk, elképzelésünk megvalósítására lenne jó.

Kezdődik a hozzáadott lehetőségekkel történő gazdagítás, amely segítheti a hobbink, vagy éppen a vállalkozásunk előzőekben említett megjelenésének kiteljesedését; mondjuk, történetesen egy elterjedt, népszerű, nem túl bonyolult kapcsolati űrlap bővítményt illesztünk a honlaphoz. Hamar megtaláljuk a magyar nyelvi fordítását is, nem is okoz különösebb problémát a telepítés és beüzemelés, egy jó kis játék, egy jó kis szórakozás!

Hurrááá!! Működik! “MZ/X értesíti Köbükit, hogy a partnerprogram keretében minden kitört ablak javításából 15 % engedményt ad.” – hangzik az első, üzleti jelleget megalapozó próbaüzenet. A csapat minden tagjának csillog a tekintete, alig akar jönni álom a szemekre, az elalvás előtt nem a kisbárányok kerülnek számolásra, hanem az Üvegreparáló Kft. üzleti elképzeléseinek WordPress-es megvalósításainak rózsaszínű bővítmény-felhőcskéi.

– Áááááá! Mi ez? Tegnap még ment, ma idehívtuk a Kisfőnököt, megmutatni, hogy merre a jövő, erre megdöglik az egész. Basszuskulcs! Hol a hiba? Mi romlott el? Miért romlott el?

A tegnap még remek ötletekkel szolgáló barátunkból hirtelen okoskodó majom lesz, a beállításokat zseniálisan elvégző barátunkból kétbalkezes balfék, belőlünk meg éjszakánként internetet turkáló kuvik. :)

Mondjuk, egy kezdő WordPress-guruval az egyik legjobb dolog ami történhet az, hogy pillanatokon belül felfedezi, hogy van egy WordPress Magyarország hivatalos weboldal, ahol a legfrissebb tudnivalókról lehet tájékozódni a WordPress-varázslatainkhoz.

Sőt, van ennek a Közösségnek (alig haladja meg a 10ezret a regisztrált tagok száma) egy ragyogó, segítőkész Fóruma, ahol a Közösség tagjai egymást segítik ingyenesen, önzetlenül, hogy a hasonló gondokat megoldhassuk, elkerülhessük.

Az egészen bizonyos, hogy a több mint tízezer tag közül egyetlenegy sincs, akit WordPress-es szülőágyon segítettek a világra, a PHP-MySQL-HTML-CSS nyelvek egyikén gügyögtek volna hozzá. Mindenki egyformán, kezdőként kezdte meg a kezdetet. 😉

Aztán ki így, ki úgy, de szerzett valamilyen tapasztalatot, végigjárta azt az utat, amelyen mi is most haladunk – és nem kicsi a valószínűsége, hogy csak néhány kanyarral jár előttünk, és minden útmentei virágszál összes szirmára még élénken emlékezik. És ők is ott vannak a Fórumon, kérdésünkre, eszmecserénkre reagálnak:

Nagy ívben ott kell hagyni, mert ez nem szolgáltató (és, soha, semmi nincs ingyen!).
Keressél fizetős tárhelyet, ahol nincs korlátozás. Magyarból a Maxer-t, külföldiből a Hostgator-t ajánlom. A tárhely oldalunkon olvashatsz róluk többet.

Hohohohóóó! Hogyan is van ez? Miért is? Hiszen minden rendesen működött. Még nem akarok pénzt kiadni, csak ki akarom próbálni, csak be akarom mutatni a kisfőnöknek, csak büszkélkedni akarok a barátaimnak. A kevés kis tapasztalatommal, tudásommal bizton állítom, hogy mindent úgy csináltam, ahogyan az a nagykönyvben le van írva, működött is, most meg nem.

Igen, tökéletesen egyetértünk, nemrég én is, mi sokan megéltük ezt az érzést. És nem volt véletlen a válasz. És ez a válasz. Itt, ezen a honlapon is (és számos helyen még) külön menüpont, a Tárhely-ajánló, leírja pár szóban, hogy miért óvakodjunk az ingyenes tárhely-“szolgáltató”-tól, ezt most nem ismételném meg.

Tömören annyi a lényeg, hogy egy ingyenes tárhelyszolgáltató a minimál lehetőséget biztosítja csak ingyen, hogy az alapokat kipróbáld, hogy a fizetős szolgáltatásának igénybevételére csábítson. Amíg az alapjárattal meg vagy elégedve, addig rendben van mindent, de mihelyt adnál egy kis gázt neki, kiderül, hogy a gázpedálon szabályozó van, hogy nem kapsz szuper hajtóanyagot, csak normál üzemanyaggal szolgálnak ki, hogy nincs klimaberendezés, hogy nincs elektronikus ablakemelő, esőérzékelő, stb., stb., stb…

Aztán, számoljunk csak egy kicsit! A Maxer.HU tárhelyszolgáltató ezen a területen a szívem egyik csücske. Nem szponzorált link, amit megadtam, én is annyit fizetek a tárhelyekért, mint bárki más: 7.900,- Ft + Áfa/év összeget, amiben benne van egy domain név éves díja is. Bruttó 9.875,- Ft/év, azaz napi 27,- Ft, még egy kifli árát sem éri el! Havonta 823,- Ft-ból, két korsó sör árából minden korlátozás nélkül száguldozhatunk a neten. Tízezer forintnál biztosan többe kerül, ha elugrasz a barátaidhoz egy bulira; egy üveg pia, taxi oda-vissza, és máris kiugrottál a tízesből. Itt pedig egy évig kísérletezhetsz, játszhatsz, minden akadály nélkül.

Mennyi időt is áldoztál, áldoztatok, áldoztunk arra, hogy rájöjjünk, nem működik megfelelően az ingyenes tárhelyen sok-sok, számunkra fontos és szükséges funkció? 10 órát? (Ne vicceljünk, annyi idő alatt semmit nem csináltunk, de legye 10 óra.) Számoljunk magunknak bruttó 1.000,- Ft-os órabért. mennyi is az? 10ezer forint? Basszus! Ebből egy évig finanszírozhattuk volna a tárhelyünket (közben mindenkinek saját email fiókja is lenne, saját domain névvel, mint a nagy cégeknek – hogy örülne a kisfőnök a kisfonok@envagyokalegjobb.hu email címének…).

Nem reklámcikknek szántam ezeket a gondolatokat (bár saját honlapomon azt is megtehetném), hanem arra hívom fel a figyelmet, hogy olcsó húsnak híg a leve; nem ütközünk működési korlátozások miatti akadályokba, ha egy jó minőségű, megfizethető áru tárhely-szolgáltatót választunk az ingyenes helyett!

“Hogyan és miért ne válasszunk ingyenes tárhelyszolgáltatót a WordPress-hez sem…” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Azért annyira nem kell elájulni a Maxertől, mert bizony egy komolyabb oldalt már nem bírnak el a szervereik. Mi is ide költöztünk, kaptunk SSD háttértárral ellátott hiper-szuper tárhelyet. Majd egy hét után elkezdett sírni a szájuk, hogy az oldalunk túl erőigényes, majd választás elé állítottak, hogy ha nem tudom megoldani azt, hogy az oldalam kevésbé legyen ennyire szerver zabáló, akkor fel fogják bontani velem a szerződést és nem tudják tovább biztosítani a szolgáltatást. Majd át ba..tak egy régi szerverre, holott én nem arra fizettem be. A vége az lett, hogy VPS-re kellett kerülnünk, mert az állítólag elbírja az ilyen erőigényes odalakat is. De több, mint 40.000 be kerül nekünk így a móka.. és még így sem tökéletes a dolog.. Szóval nem érdemlik meg a fényezést.

  1. Kedves Dreamelf!

   Véleményedet, hozzászólásodat köszönjük szépen!
   Nagyon érdekes amit mondasz, én is tudok olyan oldalról, amelyik hasonló módon találkozott a Maxer.HU-val (pl. iphoneclub.hu). Nem találsz széles-e sárgolyóbison olyan tárhelyszolgáltatót, amelyik teljesen alapáron biztosítana helyet egy nagyforgalmú, szerver-erőforrás igényes honlapnak. Véleményem szerint ez érthető technikai és gazdasági okokból is.
   Minden fizetős tárhelyszolgáltatónál különböző csomagok választására nyílik lehetősége a felhasználónak, és tulajdonképpen a csomag kiválasztásakor azt közli a felhasználó a szolgáltatóval, hogy az ő honlapja, annak forgalma ebbe a csomagba átlagosan bele fog férni. [Gondolom, a szolgáltató is úgy osztja be, úgy osztja meg erőforrásait, hogy X forrást tud (akar) biztosítani Z felhasználónak – annyit képes valamilyen színvonalon kiszolgálni.]

   Örömteli a felhasználó számára, hogy az összeállított, üzemeltetett honlapja iránt óriási az állandó érdeklődés, de érthető a szolgáltató fejfájása is; ő nem ekkora forgalomra számított a közlés alapján.
   A Maxer.HU-ban éppen az egyik becsülendő dolog, hogy sok más fizetős tárhelyszolgáltatóval ellentétben, nem kapcsolja le, nem teszi elérhetetlenné az oldalt, vagy ami majdnem rosszabb, hagyja a fenébe akadozni, hanem keres olyan megoldást, amelyik mindkét fél számára elfogadható. Én is jártam úgy, hogy szóltak nekem is az egyik oldalam kapcsán, hogy nagyon zabáljuk a szervert, és amíg nem tudtam úrrá lenni a helyzeten, átraktak egy olyan szerverre, amelyiken alig lakott valaki, mert így legalább nem mások elől vettem el az energiát.
   Tehát, nem kirúgtak szó nélkül, vagy néhány keresetlen szóval, hanem időlegesen nagyobb kapacitást biztosítottak az osztott erőforrásokból. [Az már csak hab volt a tortán, hogy fél napig küzdöttek velem, amíg egy bután megírt bővítményt megfelelő módon gatyába ráztak, mert a php-ből én pont annyit értek, mint újévi malac a zsebórához… 😉 ]

   Nem gondolom egyáltalán fényezésnek, ha elmondom a saját tapasztalataimat, amit az elmúlt 4 évben, kb. 20-25 oldal üzemeltetése közben velük kapcsolatban tapasztaltam, tapasztalok. Az írásom egyébként sem a Maxer.HU-ra volt kihegyezve, hanem arra, hogy az Isten óvjon bennünket az ingyenes(nek tűnő) tárhelyszolgáltatóktól. :)

    1. Kedves Lazarevics!

     Mivel van szerencsém tevékenységed ezen szegmensének lelki rugóit ismerni, veled szemben visszaszívom ezt a részt.

     Tehetem nyugodtan, hiszen te nem is vagy a szó klasszikus értelmében tárhelyszolgáltató, csak a saját felesleget hasznosítod felebaráti áron, teljesen baráti színvonalon. :)

 2. Megáll az agyamban a fűrészpor. :) A demonicplayer.hu -t vpsbe raktuk, mert felzabált egymaga egy 1 millió forint értékű szerver SSD I/O kapacitását és még mi kérünk elnézést, hogy ez így nekünk nem biznisz.
  A VPS, amit kapott, normál esetben (másnak) havi 10ezer forintba kerül, de nyeltem egyet és odaadtam évi 19ért. Még egyszer ezt nem teszem meg, mert nem becsülik.

  Nahh. Mélylevegő…kifúj… nyugodt marad…

  Boldog és kevésbé agyérelpattanós Újévet Kívánok mindenkinek!

  üdv.
  Péter

  1. Kedves Maxer.HU!

   Örülünk, hogy szerény honlapunkat időnként olvasgatjátok, és – mint az ábra is mutatja – reagáltok is.

   A véleményeteknek két okból is örülünk:
   1. “Mindig hallgattassék meg a másik fél is!”
   2. Nem csak a mi elfogult elmefuttatásunkat ismerheti meg az olvasó, pedig – a vehemencia-különbségtől eltekintve – nagyjából ugyanazt mondjuk: el az ingyenes tárhelytől, a fizetősön, ha néha döccenőkkel is, de mindig van megoldás!

   És erről jut eszembe, Péter! Nem akarsz nekünk is adni a WordPress-tárhely bruttó 9.875,- Ft-os éves áráért adni egy VPS-t? :) :)

 3. Ilyen hosszúságú szövegen át ragozni, hogy vegyél már meg egy nyomorult tárhelyet, nagyjából szánalmas. Nagyon meg lehet szorulva a maxer, de lesz ez még sokkal rosszabb. Mert megérdemlik.

  1. Kedves maxerfriend!

   Bizonyára túl hosszú volt az írásom, és nem értél a végére:

   Nem reklámcikknek szántam ezeket a gondolatokat (bár saját honlapomon azt is megtehetném), hanem arra hívom fel a figyelmet, hogy olcsó húsnak híg a leve; nem ütközünk működési korlátozások miatti akadályokba, ha egy jó minőségű, megfizethető áru tárhely-szolgáltatót választunk az ingyenes helyett!

   :) 😉

 4. hali mindenkinek

  Egy rövid tömör kérdés. a 000webhost.com free oldalára felraktam a wordpress-t. Tényleg ezután kellett rájönnöm, hogy csak 2 mega a feltöltési határ? Tehát még csak egy dalomat sem tudom feltölteni? Minden ingyenes hostinggal ez a helyzet?
  Nekem kb 6-8 Mb osak az MP3 maim.
  ha van ötlet hallgatom :)

  Köszi
  IStvan

  1. Kedves Istvan!

   Rövid válasz: halvány lila gőzöm nem volt eddig arról, hogy az általad említett ingyenes tárhelyen éppen 2MB a feltöltési korlát, de nem is lepődöm meg rajta. :)

   Mint említettem már volt; az ingyenes tárhelyek (legyenek esetleg bármennyire is jók) mindig tartalmaznak valamilyen korlátot azért, hogy a fizetős hely felé tereljék a népet.

  2. Sziasztok!
   Az xxxxxxx (… moderálva a szolgáltató neve…) ingyenes tárhelyét próbáltad már? Itt nincs fájlméret korlát.
   … moderálva a szolgáltató neve…)

   1. Kedves Levki!

    Nem, nem próbáltuk az általad menedzselt szolgáltatót, ugyanúgy, ahogyan még több tucatnyi másikat sem. 😉

    Azt sem mondjuk, hogy nem fordulnak elő jószándékú, tisztességes szolgáltatást nyújtó, ingyenes tárhelyszolgáltatók. Azt mondjuk, hogy az ingyenességnek mindig van valami olyan ára, amiről kiderül, hogy mégsem ingyenes, amiről kiderül, hogy az ingyenesség miatt erősen korlátozott.

    A fájlméret-korlát nem a legszűkebb keresztmetszet, van annál fontosabb is. pl. arról nincs szó az illető tárhely-szolgáltatónál, hogy a PHP melyik verziója áll rendelkezésre, hogy állíthatóak-e egyedileg a php.ini értékei, stb.

 5. Épp tegnap keresett meg egy emberke hogy mindenhonnan kirakták, mennyiért adok MINDENBEN korlátlan tárhelyet. Mikor elmondtam hogy ennek korlátlanul magas az ára, (najó, ide lyukadtunk ki) akkor persze rögtön én is ***** lettem 😀 Ilyen az élet! 😉

  (a * rész általam került írásra)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.