WordPress telepítés utáni beállítások – WordPress Írás beállítások 1. rész

WordPress telepítés utáni beállítások - WordPress Írás beállításokA WordPress telepítése után – mint minden más szoftvertelepítést követően – gondoskodnunk kell az alapvető beállításokról. A WordPress Általános beállításokat követően a WordPress Írás beállítások lehetőségeiről szól ez a cikkünk.

Az Írás beállítások használatával felügyelhetjük egy új bejegyzés írásánál a szerkesztő felületet. Ezek a beállítások szabályozzák a WordPress-tulajdonságokat az új bejegyzések, oldalak írásakor, módosításakor, bejegyzés típusok kiválasztásakor, valamint olyan kiegészítő funkciók használatakor, mint a távoli közzététel, a közzététel emailen keresztül és az értesítő szolgáltatók.

1. WordPress —> Vezérlőpult —> Írás beállítások

Ha már mászkálunk az adminisztrációs felületen, akkor a Beállítások részen az Írás feliratra kell kattintani, hogy elérjük a beállítási lehetőségeket,melyek a következőek:

 • a.) Írási beállítások
 • b.) Press This (bookmarklet)
 • c.) Bejegyzés emailen keresztül
 • d.) Közzététel távolról
 • e.) Értesítő szolgáltatók

WordPress - Írás beállítások

a.) WordPress –> Beállítások —> Írás —> Írási beállítások

aa.) A bejegyzési doboz mérete

Itt azt határozhatjuk meg, hogy a szerkesztésre szolgáló dobozunk mérete hány sor legyen. Alapértelmezésként 20 sor van megadva. Ide tetszőleges számot írhatunk be, amennyit beírunk annyi sor lesz a dobozunk magassága.

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy csak annyi soros lehet az írásunk, amennyit ide beírtunk; ha több sort írunk, mint amekkora számot beírtunk, akkor a szövegszerkesztő automatikusan létrehoz egy gördítő sávot (scrollbar-t).

Ha kis számot írunk be, akkor azt eredményezi, hogy – értelemszerűen – kisebb magasságú lesz a szerkesztődoboz mérete. Ezt akkor célszerű használni, ha várhatóan csak pár soros bejegyzés az, amit általában a honlapon közzéteszünk.

Amennyiben nagyobb lélegzetű bejegyzéseket szoktunk írdogálni, akkor célszerűbb nagyobb számot választani. (Mint bármelyik más funkciót, ezt is megváltoztathatjuk majd a későbbiekben, ízlésünknek és írási szokásainknak megfelelően.)

WordPress írási beállítások, szövegdoboz méreteab.) Formázás

A jelölőnégyzetek használatával a szövegformázás néhány elemét szabályozhatjuk:

aba.) Hangulatjel-ikonok grafikus megjelenítése történik akkor, ha a jelölőnégyzetre kattintunk (alapértelmezésben be van jelölve). Magyarul azt jelenti, hogy a WordPress a hangulatjelek karaktereit érzékelve grafikusan fogja megjeleníteni.

abb.) XHTML-kód javítás. A jelölőnégyzet használatának a következménye az lesz, hogy a WordPress automatikusan kijavítja az írásainkba került szabálytalan XHTML kódot.

Alapértelmezésben ki van kapcsolva, mivel néhány böngészőnél gondot okozhat (na, vajon melyiknél? :) ), de néhány bővítmény szintén nem működik megfelelően, ha ez a funkció bekapcsolt állapotú.

WordPress írási beállítások, Formázás

ac.) Alapértelmezett kategória

A WordPress használata során írásainkat célszerű kategóriákba sorolni, hogy az olvasó könnyebben kiválaszthassa az őt érdeklő témákat. Tehát, a kategória írásainkat rendezi az általunk meghatározott vezérlő elv alapján.

Amikor a WordPress telepítése történik, szerencsétlen még nem tudhatja, hogy melyik felhasználó hogyan kívánja rendezni bejegyzéseit, ezért alapértelmezettként egyetlen (nem törölhető, csak átnevezhető) kategóriát hoz létre, Nem kategórizálható néven. [Az újabb kiadásnál már elképzelhető, hogy Egyéb néven találkozhatunk majd vele, mert nem sokkal ezelőtt írtam át a fordítást azért, mert ez sokkal rövidebb, és legalább annyira kifejező, hogy máshova nem sorolható be az ide helyezett bejegyzés.]

Amennyiben több kategóriánk is van, és írásaink jellemzően valamelyik kategóriába vannak szánva, akkor itt választhatjuk ki a legördülő listából, hogy alapértelmezettként melyik kategóriát használjuk.

WordPress írási beállítások, Alapértelmezett kategória

ad.) Alapértelmezett bejegyzés-forma

Különböző típusú WordPress honlapok különböző típusú bejegyzés-formákat kívánnak (könnyen belátható, hogy egy fotókkal foglalkozó oldal inkább a Galéria típusú bejegyzéseket fogja előszeretettel használni, míg egy linképítő oldal a Link típust fogja előnybe részesíteni.

A kívánt alapértelmezett bejegyzés-formát egy legördülő menüből lehet kiválasztani. A lista csak akkor fog megjelenni, ha a használt sablon ezt a funkciót támogatja!

WordPress írási beállítások, Alapértelmezett bejegyzés-forma

ae.) Alapértelmezett link-kategória

Ha a honlapunkon létrehozunk egy hivatkozást (linket), akkor az az alapértelmezett – Blogtár nevű – link-kategóriába kerül. Amennyiben többféleképpen szeretnénk csoportosítani linkjeinket (pl. Barátaim, Partnerünk, Ajánlat, Őket olvasom, Könyvelés, WordPress stb.) akkor itt választhatjuk ki a legördülő listából, hogy melyik legyen az alapértelmezett (hasonlóan, mint azt a kategóriáknál tettük).

WordPress írási beállítások, alapértelmezett link-kategória

A WordPress telepítés utáni beállítások, Írás beállítások második része hamarosan érkezik… 😉

“WordPress telepítés utáni beállítások – WordPress Írás beállítások 1. rész” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Az én admin felületemen nincs meg az – írás – a beállítások alatt. WP-Members plugint szeretném használni, de a comment.php-t sem találom.

  Tudnál segíteni?

  1. Kedves Tibor!

   Ha nincs Írás menüpont az admin felületen, akkor nagy a gond: nem ment fel minden fájl, vagy valamelyik(ek) sérült(ek) a telepítés során. Ennek újra neki kellene futni, vagyis felmásolni minden fájt újra, de még jobb lenne egy teljesen új telepítésnek nekifogni addig, amíg nincs az egészben rengeteg tartalom.

   Melyik sablonban nem találod a comment.php-t? Segítek szívesen, ha tudok, de ilyen kérdések a WordPress Magyarország Fóruma elé tartoznak. :)

 2. Közben rájöttem, hogy jogosultság problémáról lehet szó. De én vagyok az adminisztrátor, úgy lépek be. Mégsem tudok jogosultságokat sem állítani… :(

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.