NAGYszerű APRÓságok #3 – A wp-config.php

Az WordPress híres az 5 perces telepítéséről, persze ez csak akkor lehetséges, ha az első lépéseket nem rontja el az ember.
Az utóbbi napokban megszaporodtak az első és legfontosabb lépésnél elakadók segélykérései, ezért remélem az alábbi gyorstalpalóval elősegíthető az ők, és a jövőbeli kezdők indulása. Lássuk.

A letöltött telepítőben található egy fájl, melynek wp-config-sample.php a neve. Ennek az átnevezése és szerkesztése a “beginning of a beautiful friendship“, azaz egy szép hosszú barátság kezdete.

Tehát, a fájlt át kell nevezni wp-config.php -ra, és meg kell nyitni egy html szerkesztővel. A Windows Jegyzettömbje, vagy WordPad-je, ne adj Isten az Office nem erre való, úgyhogy irány a Google, és keressünk egyet:
A NotePad++-t mintha pont erre találták volna ki, innen letölthető. Telepítés után tessék szépen megnyitni vele a wp-config.php-t, melynek a tartalma jó hosszú, de én most ebből csak a kötelezően szerkesztendő sorokat emelem ki:

  // ** MySQL beállítások – Ezeket a szolgálatódtól szerezheted be ** //
  /** Adatbázisod neve */
  define(‘DB_NAME’, ‘adatbázisodneve‘);
  /** MySQL felhasználóneved */
  define(‘DB_USER’, ‘felhasználóneved‘);
  /** MySQL jelszó. */
  define(‘DB_PASSWORD’, ‘jelszavad‘);
  /** MySQL hosztneved */
  define(‘DB_HOST’, ‘localhost‘);

Sőt, a szerkesztendő szavakat vastagon szedtem.
Ennyi! Ezt a négy szót kell átírni a saját adataidnak megfelelően!

Az adatbázisodneve, felhasználóneved, jelszavad minden esetben egyedi és a szolgáltatódtól kapott adatbázishoz való hozzáféréshez szükséges.
Amennyiben ezek az adatok nem ismertek, úgy a tárhely szolgáltatójához kell fordulni, ők meg fogják tudni mondani ezeket.

A localhost 99%-ban változatlan, tehát ugyanez kell hogy maradjon, ha ezzel mégsem működne, akkor a szolgáltatót kell megkérdezni, hogy milyen paramétert kell a helyére írni!

Ha ezek az adatok immár mind stimmelnek, akkor a következő problémák szoktak előjönni:
– véletlenül egy szóköz került valamelyik beírt adat elé, bele, vagy utána!
– vagy pedig nem UTF8 kódolással van elmentve a wp-config.php!

Az alábbi képen is illusztrálom, hogy a NotePad++ szerkesztőben a Formátum menüpont alatt az UTF-8 kódolás (BOM nélkül) sornak kell aktívnak lennie…

…ellenkező esetben az elmentett fájl elejére ún. piszok fog kerülni:

Remélem sikerült az alábbi alapokkal még inkább megalapozni a WP használatát.

/* Ennyi volt, kellemes blogolást! */ :)

“NAGYszerű APRÓságok #3 – A wp-config.php” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. hát nem tudom, én még egy telepítésnél sem szerkesztettem, pedig néhányszor már tettem fel wp-t. Simán végig vitt eddig a telepítő.

 2. Csatlakozom – régebben szerkesztgettem a fájlt, de egy jó ideje automatikusan megcsinálja a wp. Persze ha a szerver nem engedi, akkor nagyon jól jön néhány jó tanács 😉

 3. Tudjátok, az a ciki, hogy a saját két lapomnak évekkel ezelőtt egyszer megírtam a wp-configját, és azóta hozzájuk sem nyúltam, viszont a szokás megmaradt, hogy kézzel szerkesszem őket.
  Ráadásul amikor a revíziókezelést bevezették, azóta a plusz tiltó sort ( define(‘WP_POST_REVISIONS’, false); ) szintén kézzel írom be akárhová, ahova telepítek.
  Szóval a maradiságom lett a vesztem, hogy eddig a telepítés közbeni beírásig én nem is nagyon jutottam el soha, mert mindig a kézi szerkesztéssel kezdtem! :)
  Ettől függetlenül, mint a bevezetőben is írtam, sok a probléma azoknál, akik szintén kézzel kezdik szerkeszteni, nekik azért jól fog jönni.
  Egyébként köszönöm az észrevételeket! 😉

  1. Úgy örültem, hogy megtaláltam a “kicsiknek”való leírásod!
   Okszi, de most mit kell csinálnom, hogy indul el? Kész, amit mondtál, de hogyan tovább? Kérlek, segíts…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.