Plugin ajánló: Canonical URL’s for WordPress

Íme egy kötelező WordPress bővítmény. Ez a néhány soros scriptecske megoldást jelent a WordPress-en belüli duplikációkból adódó problémákra.

Az oldalon belüli duplikált tartalom egyre több gondot okoz a WordPress tulajdonosoknak is, hiszen egy-egy tartalmat kettő, vagy akár több helyen is el lehet érni az blogon belül, csupán csak az URL változik. Nyilván ez hátrányos hatással lehet az oldalak ragsorára a keresőkben.

Pár héttel ezelőtt a három nagy (Google, Microsoft, Yahoo) keresőcég egymással karöltve, egy új link attribútum figyelembevételével próbál fellépnia duplikált tartalom, duplikált URL-ek ellen. Ez az új tag, a rel=”canonical”.

Természetesen (ahogy az lenni szokott), szinte azonnal született egy WordPress plugin, melyet a yoast.com készített. Nincs más dolgunk, mint telepíteni és bekapcsolni. Semmilyen egyéb beállítást nem igényel.

Matt Cutts a problémáról (angol):

Letöltés: http://downloads.wordpress.org/plugin/canonical.zip

A duplikált tartalomról cikkek:

“Plugin ajánló: Canonical URL’s for WordPress” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Észrevettük. Sajnálom :( Régen olvastam a blog.joomla.hu-t, amit vezettél, kár, hogy vége lett.

  1. :) Az volt az első WordPress oldalam, ott jöttem rá, hogy milyen lehetőségek rejlenek a rendszerben. Ott lettem szerelmes :D:D

 2. Azaz felrakom, nem is kell semmit állítgatnom és az összes postom fejlécébe beállítja ezt??? És ha honlapon belül van duplikát tartalom, az nem lényeg? Illetve minden posthoz beállítja? Nem lehet megadni neki, hogy csak bizonyosakhoz állítsa be? (nemrég felraktam ezt a plugin-t, de nem találtam sehol ezekre beállítási lehetőséget)

 3. Mondok egy példát.

  WordPress 2.7-el jött egy újdonság a lapohazható comment.

  Eredeti url: http://provokativ.hu/upc-p2p-torrent-korlatozas.html
  Komment lap 1: http://provokativ.hu/upc-p2p-torrent-korlatozas.html/comment-page-1
  Komment lap 2: http://provokativ.hu/upc-p2p-torrent-korlatozas.html/comment-page-2
  stb..

  Minden URL-en ugyan az a bejegyzés található, csak éppen más kommentek. Ez nyilván nem jó így, tehet fogja ez a plugin és berak minden kommentoldal headerjébe egy ilyet: <link rel=”canonical” href=”http://provokativ.hu/upc-p2p-torrent-korlatozas.html”/>

 4. És azt tudod, hogy mi az a nofollow? Az olyan dolog, amit linkekhez lehet “csatolni”, ezáltal a robotok nem követik. Nem lesz semmilyen hatással a nofollowos link szövege a keresési sorrendre. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy totál feleslegesen töltöd ki a nevedet Minta szerződés címmel. Semmit nem fog érni, hiszen a WP-k majd 100%-ban nofollowos a hozzászólás kattintható link a neveddel 😉

 5. Hozzá nem értőként kérdezem, hogy az All-in-one-SEO-pack cannonical url beállítási lehetőségét kipipálva ugyanezt elérhetjük, vagy amellé is célszerű ezt a bővítményt felpakolni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.